Praag/ Prague 2022 MINJAN

ANTWERPEN – 

©  Dann Zolmann

Foto’s die Dan Zollmann maakte van de Joods-orthodoxe gemeenschap in Antwerpen hangen in twee galerieën nabij Praag. De expo hangt samen met de Tsjechische vertaling van Minjan van Margot Vanderstraeten.

https://en.czech-unesco.org/900_639359_minjan-dan-zollmann/

In 2017 schreef Margot Vanderstraeten haar ervaringen als werkstudente bij een Joods-orthodox gezin in Antwerpen neer in Mazzel Tov. In ons taalgebied werden er van dat boek 60.000 exemplaren verkocht. De cover van het boek was van de hand van Antwerpenaar Dan Zollmann, die decennialang als enige de chassidische gemeenschap van binnenuit mocht fotograferen. Toen in de herfst van vorig jaar Minjan verscheen, een uitloper van Mazzel Tov, verzorgde Zollmann eveneens het coverbeeld. Hij speelde ook een rol in het boek, waarin de auteur verder doordringt in het leven van de chassidische gemeenschap. Aansluitend werden Zollmanns bijzondere beelden over het Joodse leven vertoond in een expo in de Dossinkazerne in Mechelen.

Dit weekend verschijnt Minjan in het Tsjechisch met een nieuw coverbeeld van Zollmann. Op de foto, die aan de achterzijde van het Centraal Station werd geschoten, zitten een Joodse man en twee kleintjes op een bank. Zowel Vanderstraeten als Zollmann zijn van 11 tot 13 juni te gast op een boekenbeurs in Praag. Zollmann stelt er vanaf dit weekend in twee galerieën ook vijftig foto’s tentoon.

Later dit jaar wordt Minjan vertaald naar het Pools en het Hongaars. Zowel Tsjechië, als Polen en Hongarije zijn landen met een rijk joods verleden. De wortels van vele Joodse families uit Antwerpen liggen in deze regio.(id)

DAN ZOLLMANN / MINJAN

Termín „minjan” pochází z hebrejštiny a označuje společenství deseti dospělých mužů, nejmenší možný počet, který je nutné shromáždit ke společné veřejné modlitbě. Minjan je zároveň název pro dvojici výstav (v GASK a art.to galerii v Uhelném mlýně) fotografií belgického fotografa Dana Zollmanna, který je tichým kronikářem ortodoxní židovské komunity v Antverpách.